Her YaŞta
agesa-logo

Herkese rağmen: Nadide Hayat

 Herkese rağmen: Nadide Hayat

Herkesin size “Bu yaştan sonra, daha neler” dediği bir dünyada hayallerinizi gerçekleştirmek için neleri göze alırsınız? Nadide Hayat eşini kaybettikten sonra köşesine çekilmesi beklenirken, yıllar sonra hem okulunu bitiren hem aşkı bulan cesaretli bir kadının öyküsü.

50 yaşınızda hayatınızı başkaları tasarlamaya başlasa ne hissedersiniz? Nadide Hayat bunu konu alan bir film. Eşini kaybetmesinin hemen ardından “torun bakması”, “kızının yanına taşınması”, “kocaması” beklenen Nadide, önce tüm bu seçenekleri değerlendirmeye çalışır. Torununa bakar, dikiş kursuna gider, koroya katılır, kültür gezilerine dahil olur ama içindeki boşluğu hiçbiri doldurmaz. Nihayet yıllar önce evlilik için bıraktığı okuluna dönmeye karar verir. Ailesinin, arkadaşlarının, komşularının, öğrenci arkadaşlarının karşı çıkmasına aldırmadan zorlu bir mücadeleye başlar. 

“Bıktım korunmaktan, bıktım onay beklemekten, benim için iyi olanın söylenmesinden. Bu hayat benim ama yarısını başkaları için yaşadım” diyerek, kendi isteklerini gerçekleştirmek için kararlı bir adım atar. Elbette 50 yaşında okula dönen bir kadının geri döndüğünde bulduğu şey de bulmayı umduğundan biraz farklıdır. 

Nadide Hayat, insanın çevresindeki baskılara rağmen içinden geleni yapmasının mücadeleye bağlı olduğunu hatırlatan, baskıların altında ezilmemeyi anlatan bir film. Karakter yalnızca okula dönmekle kalmıyor, kendine yeni bir yol çiziyor, pek çok gencin cesaret edemediği bir maceraya atılıyor. 

Çağan Irmak’ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başrollerini Demet Akbağ, Yetkin Dikinciler üstlenmiş. Oyuncular, Sevil Aki, Batuhan Begimgil, Çisem Çanci, Efecan Şenolsun, Irmak Örnek, Ümit Erlim, Sadi̇ Celil Cengiz, Gizem Erdem, Burak Can, Ali Karagöz, Doruk Kayra Sevir ve Tarık Tarcan.

Herkese rağmen: Nadide Hayat

Özellikle dul kalan kadınlara yönelik baskıları eğlenceli bir dille anlatan film, kadınların isteklerinin nasıl da görmezden gelindiğini de ortaya koyuyor. Kendi hikayesini kendi yazmak isteyen bir kadın zaman zaman alay edilen bir insana dönüşüyor, zaman zaman kendi vazgeçiyor yaşamak istediklerinden. Filmde geçen bir diyalogsa, neden ertelememek gerektiğini açıklar gibi: 

“-Ne derler? 

-Diyenler sadece konuşanlardır nadide hanım; yaşamak isteyip yaşayamadıkları için, korkak oldukları için başkalarını ayıplayıp intikam alırlar.”

Bir tane hayatımız varsa, onu yaşamaktan neden vazgeçelim? Nadide Hayat’ı izleyince, insanın aklında en çok kalan soru bu. Hayaller yaşa değil, cesarete bakıyor belki de, öyle değil mi?

HER YAŞTA İzle

Diğer Öneriler