Her YaŞta
agesa-logo

Anneler Günü: Aslında Bir Özlem Hikayesi

 Anneler Günü: Aslında Bir Özlem Hikayesi

Dünyanın her yerinde farklı farklı şekillerde kutlansa da, annemizi, onunla aramızdaki bağı hatırlamaya vesile olan bir gün anneler günü. Üstelik bu gün, annesini çok seven ve hatırlamak isteyen bir çocuğun, Anna Jarvis’in mücadelesinin ürünü.

Annelik dünyanın en meşakatli mesailerinden biri. Yalnızca bir insanın doğuşuna tanıklık etmekle sınırlı değil, onun büyümesine emek vermek, zor zamanlarında yanında olmak da anneliğe dahil. Anneler günü de biraz bunu hatırlattığı için özel. 

Her yıl Mayıs’ın ikinci haftasında kutlanan bugün için ille hediye vermek şart değil. Annenizi ya da size emek veren kim varsa, onu hatırlamak, aramak, unutmadığını göstermek de bir hediye. Anneler günü de zaten böyle bir hatırlama hikayesinin ürünü. 

Bir inadın ürünü

Dünyanın farklı yerlerinde farklı günlerde kutlanan anneler günleri olsa da, yaygın olarak Mayısın ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü annesini çok özleyen bir çocuğun inadının eseri. 

Bu ABD’nin Virginia eyaletinde yaşayan Anna Jarvis’in hikayesi. 1864’te doğan Jarvis, 13 çocuk doğuran bir annenin 10’uncu çocuğu. Kardeşlerinden bir çoğu ölmüş, geriye dört kardeş kalmış. 

1876’da Ann Reeves Jarvis, 12 yaşındaki kızı Anna Jarvis’in de aralarında bulunduğu öğrencilerine bir sabah “Umuyorum ki bir gün birileri insanlığa yaptığı yardımlarından dolayı unutulmaz bir anneler gününde anılır” demiş. Anna’nın zihnine kazınan o gün, yıllar sonra Anneler Günü’ne de ilham olmuş. 

1905 yılı mayıs ayının ikinci pazar gününde annesini kaybettiğinde ona ömrünce yeterli özenin gösterilmediğini düşünen Anna, 1907’de acısını dindirmek için arkadaşlarıyla birlikte mayıs ayının ikinci pazar günü, hayatta olan ya da olmayan tüm anneler için kutlama yapmaya başlamış. Bu hızla bir gelenek haline gelmiş ve 1908’de ilk Anneler Günü, Anna’nın annesinin 20 yıl öğretmenlik yaptığı kilisede düzenlenen etkinlikte 407 çocuk ve annelerin katılımıyla kutlanmış. Gelenlere annesinin en sevdiği çiçek olan beyaz karanfil dağıtılmış. 

Bu kutlama Temsilciler Meclisi tarafından kabul görmeyince, Anna bugünün resmiyet kazanması için bir dava açmış ve bu davanın sonunda bugün Anneler Günü olarak resmiyet kazanmış. ABD Başkanı Woodrow Wilson da 1914’te bugünü resmi ‘Anneler Günü’ olarak ilan etti.

Anneler günü kutlu olsun!

Güncel Haberler HER YAŞTA

Diğer Öneriler