Her YaŞta
agesa-logo

Korona Sonrası İyileşmenin İpuçları

 Korona Sonrası İyileşmenin İpuçları

Koronavirüs 1 yılı aşkın süredir hayatımızda. Hastalıktan korunma yolları kadar, virüse yakalanırsak, sonrasında ne yapacağımız da önemli. İyileşme süresi nasıl ilerliyor, hastalığın etkileri, bakım sürecinde dikkat etmemiz gerekenler neler? Bu soruların cevabını aradık. 

Korona nedir, bu hastalıktan korunmak için neler yapmamız gerekir derken, bu hastalıkla yaşamaya başlamamızın üzerinden 1 yıl geçti. Hastalıktan korunma yollarını biliyoruz, maske, mesafe ve hijyen. Peki bunlar yetersiz kalırsa ve virüse yakalanırsak ne yapmalıyız? 

Öncelikle hastalığın herkeste aynı şekilde ortaya çıkmadığını, etkilerinin insandan insana farklılaştığını hatırlamakta fayda var. Kiminde sıradan bir grip gibi geçerken, kimi insanda kalıcı izler bırakabiliyor. Hastalığın nasıl etki ettiğine dair bilim dünyası çalışmaya devam ederken, yaş, cinsiyet, sağlık durumu gibi pek çok etken virüsün nasıl bir tahribat yaratacağını belirliyor. 

İstirahat ilk sırada

Covid-19 virüsünü alanların bir kısmı hastalığı kuru öksürük ve ateş belirtileriyle yaşıyor. Bu tabloya eşlik eden başka semptomlarsa, eklem ağrıları, boğaz ve baş ağrısı. İlerleyen dönemlerde kuru öksürüğe balgam da eşlik edebiliyor. 

Bu semptomların tedavisi için en önemli tavsiye doktor tarafından verilen ilaçların yanında istirahat ve bol sıvı tüketimi. Ateş bir hafta içinde geçse de öksürük şikayetlerinin tamamen bitmesi daha uzun bir süre alabiliyor. Tad ve koku duyusunun kaybı da çoğunlukla 1 ila 3 hafta içinde geçiyor. 

Hastalığı hafif atlatanlar için geçerli bu tabloyu Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Çin’deki veriler üzerinden yaptığı bir araştırma destekliyor. WHO hastalığı hafif geçirenlerin iyileşme süresinin yaklaşık 2 hafta olduğunu belirtmişti. 

Ancak, hastalığı korkutucu hale getiren, ağır geçirme ihtimali. Kimileri için hastalık ciddi bir hal alabiliyor ve hastalığın 7 ila 10’uncu günlerinde hastanın durumu ağırlaşabiliyor. Nefes darlığı ve akciğerlerde yanma hissiyle ortaya çıkabilen semptomlar oksijen desteğiyle azaltılabiliyor. Hastalığı ağır geçirenlerin iyileşmesi 8 ila 10 haftayı bulabiliyor.

Sabır ve sakinlik

Covid-19 atlatan hastaların normal hayatlarına dönmeden önce sabırlı ve sakin olmaları uzmanların tavsiyeleri arasında. Hastalık belirtilerinin ortadan kalkmasıyla beraber günlük rutinlerine dönmekte acele eden hastaların uzun süreli yorgunluk diye tabir edilen bir semptomla karşılaşması ihtimali var. Halsizlik kalıcı olmasa da, hastalığın etkilerinin uzamasına neden oluyor. 

İyileştikten sonra vücudu yormadan, yavaş ve sabırla hayata karışmak metabolizmanın toparlanması için ihtiyacı olan zamanı sağlıyor. Bu süreçte de sık sık istirahat etmek, uyku düzeninin bozulmaması için uğraşmak, sıvı tüketimini arttırmak ilk tavsiye edilenler arasında. 

King’s College’dan Prof. Tim Spector “Uzun süreli ishal varsa virüs bağırsakta tutunmuştur, koku kaybı geçmediyse sinir sisteminde tutunmuştur, sorun bundan kaynaklanıyor olabilir” diyor. Hastalık sonrası devam eden semptomları da ciddiye almak gerekiyor. 

Yavaş yavaş vites arttırın

Hastalığın ardından görülen etkilerden biri de kas ve güç kayıpları. Yatış süresine ve uzunluğuna göre değişen bu durumun etkilerinden kurtulmak için yavaş yavaş yürümeyi hayata katmak yöntemlerden biri. Ancak bunu yaparken de eski yaşam kalitesine hemen geçilemeyeceği ön kabulüyle, dengeli bir şekilde hayata adapte etmek gerekiyor. 

Hastalık sonrası, insanın kendisini ölçmesi, sınırlarını belirlemesi ve her gün bu sınırın çok az üstüne çıkacak kadar kendini zorlaması yeterli. Uzmanlar ağır bir sürecin etkilerinin bile istikrar ve sabırla 6 ay gibi bir süre sonunda azaltılabileceği konusunda hemfikir. 

Hastalığı atlattıktan sonra da maske mesafe ve hijyen önem taşımaya devam ediyor. 

Güncel HER YAŞTA Sağlık Yaşam

Diğer Öneriler