Her YaŞta
agesa-logo

Baharda kısa bir mola: Doğal Parklar

 Baharda kısa bir mola: Doğal Parklar

Türkiye’de her mevsim doya doya yaşanıyor. Pandemi koşulları çok rahat hareket etmemize izin vermese de, kısa süreli programlar için doğal parklar iyi bir alternatif. Kalabalıktan uzakta hem rahatça gezebileceğiniz, hem doğayla iç içe olabileceğiniz bir plan yapmak istiyorsanız, doğal parkları listenize mutlaka eklemelisiniz. 

 

Doğal parklar son yıllarda giderek daha çok insanın ilgisi çekiyor. Türkiye de bir doğal park cenneti. Her bölgede yeşille mavinin buluştuğu birbirinden özel parklar var. Bu parklarda yalnızca dinlenmekle kalmıyor, doğanın güzelliklerini izleme, kuş gözleme, endemik bitkileri tanıma gibi birbirinden farklı şeyler de yapabiliyorsunuz. 

Uludağ Milli Parkı, Bursa

Bursa’da yer alan Uludağ Milli Parkı’nın 13 bin hektarlık yüz ölçümü var. Her yıl binlerce kişiyi ağırlayan parkın rakımı 254 metre. Uludağ’ın da dahil olduğu milli park kış sporu sevenlerin de gözdesi olan parkta kış aylarında kış kayak, buz pateni, snowboard gibi çok sayıda kış sporu yapılıyor. Park, havaların ısınmasıyla dağcıların ve orman yürüyüşçülerinin uğrak mekanlarından biri. İçinde pek çok yürüyüş parkuru var. Aynı zamanda Gemlik Körfezi ile Bursa manzarasına karşı çok sayıda seyir tepesi bulunuyor.

Kuş Cenneti Milli Parkı, Balıkesir

Kuş Cenneti yalnızca Türkiye’den değil yurtdışından da pek çok konuğu ağırlıyor. Milli Park 17 bin hektarlık bir alana yayılmış durumda. Yılın belli zamanlarında göç eden kuşların uğrağı olan parkta, Anadolu’dan Avrupa’ya göç eden farklı türleri görmek mümkün. 266 adet kuş türünün yaşadığı parkta Manyas Kuş Gölü de bulunuyor. Parkın tarihi zenginliği de var. 

Milli parkın üzerine kurulduğu bölgede milattan önce 8. yüzyılda Lidyalılar ve Perslerin hüküm sürmüş.

Karagöl-Sahara Milli Parkı, Artvin

Karagöl-Sahara Milli Parkı Doğu Karadeniz Bölgesi’nin son yıllarda daha da popüler olan rotalarından. Artvinde bulunan parkta orman, göl ve yayla bulunuyor, Sahara ve Karagöl olmak üzere iki ayrı kısma ayrılıyor. Milli parkın Karagöl olan bölümü Şavşat ilçesine 45 kilometre mesafede. Bir heyelan sonucunda oluşan Karagöl’ün manzarası eşsiz. Sahara kısmı ise Şavşat’a daha yakın. 1700 metrelik bir yer kaplayan Sahara Milli Parkı’nda ormanlık alanlar, ladin ağaçları ve step türünde bitki örtüsünü görmek mümkün. Sahara Pancarcı Şenlikleri de parkın ilgi çeken aktiviteleri arasında. 

Yedigöller Milli Parkı

Yıllardır bol oksijen arayanların ilk duraklarından biri. Batı Karadeniz Bölgesi’nin sınırları içerisinde yer alan Yedigöller Bolu’nun kuzeyinde ve Zonguldak’ın da güneyinde bulunuyor.

Parkın bitki örtüsü çok zengin ve içinde 7 adet heyelan gölü var. Engebeli arazi üzerine kurulu olması, benzersiz manzarası, bol oksijenli havasıyla her yıl binlerce insan buraya akın ediyor. 240 farklı adet bitki çeşidini barındırması, doğa tutkunları yanında, araştırmacıları da buraya yönlendiriyor. 

Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın

27 bin hektarlık bir yüz ölçüme sahip park Aydın il sınırları içinde. Ege Bölgesi’nin karakteristik bitki örtüsü olan makinin en güzel örnekleri Dilek Yarımadası’nda. Parkın özelliklerinden biri, yeşil bitki örtüsü dışında, dünya üzerinde sadece 500’e yakın kalan Akdeniz fotlarına ev sahipliği etmesi. Büyük Menderes Deltası da dünyaca üne sahip olan bir milli park. Rio, Bern ve Ramsar Sözleşmeleri ile koruma altına alınan bölgenin özelliği 

göçmen kuşların rotası üzerinde bulunması, nesli tükenmeye yüz tutmuş canlıların yuvası olması, farklı ve nadir endemik türleri barındırması. Parkta botanik turları, atlı safariler ve yürüyüş buluşmaları yapılıyor. 

Spil Dağı Milli Parkı, Manisa

Kış aylarında kar görmek isteyen Egelilerin buluştuğu yer Manisa’da bulunan Spil Dağı Milli Parkı. 1517 metrelik bir rakıma sahip olan parkta dere yatakları, kanyonlar, bu parka özgü yetişen Manisa Lalesi ve yılkı atları var. Kalmak isteyenlere de imkan sunan parkta günü birlik geziler de düzenleniyor. 

Kızıldağ Milli Parkı, Isparta

Astım ve akciğer hastalarının tercih ettiği yerlerden biri olan Kızıldağ Milli Parkı 55 bin hektarlık bir alana sahip. Parkta Beyşehir Gölü, Pınar Gözü Mağarası bulunuyor.

İçinde sedir ağaçlarıyla örülü ormanlar mevcut, ayrıca ardıç ve kızılçam da bulunuyor. Yemyeşil gür ormanları akciğer hastalarına iyi geldiği için burası bu konuda sıkıntı yaşayanların gözde ziyaret yerlerinden. 

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu-Çankırı

Kastamonu ve Çankırı illeri içinde yer alan Ilgaz Dağı Milli Parkı Batı Karadeniz’deki en yüksek dağ olan Ilgaz Dağı’nı, iğne yapraklı ağaçları ve alpin kuşak bitkisini barındırıyor.

1997 yılından beri milli park statüsünde olan Ilgaz Dağı Milli Parkı kış turizminin de yaygın olarak yapıldığı bir yer olmasıyla tanınıyor. Bölge bahar ve yaz aylarında da doğa yürüyüşüne çıkmak isteyenler için uygun. Kuş gözlemi de yapılıyor. 

Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon

4 bin hektarlık alana yayılmış parkın rakımı 1300 metre ve 1600 yıldır varlık gösteren ünlü Sümela Manastırı’na ev sahipliği yapıyor. Yalnızca Sümela Manastırı değil pek çok küçük manastırın da bulunduğu bölge de hem tarih hem doğa bir arada. Altındere Vadisi’nin içinden akan Meryem Ana Deresi’nde rafting yapmak mümkün. Milli parkta yapılan diğer aktiviteler arasında ise tırmanma, kamp kurma, doğa yürüyüşü ve balık avlama da bulunuyor. Parkı her yıl 100 binden fazla insan ziyaret ediyor. 

Soğuksu Milli Parkı, Ankara

Kızılcahamam’da yer alan Soğuksu Milli Parkı başkentten 80 kilometre kadar uzakta. Şifalı sularıyla ünlenen Kızılcahamam’daki bu parkta nesli tükenmek üzereyken koruma altına alınan kara akbaba kuşu da yaşıyor. 160 adet farklı türden kuşa ev sahipliği yapan parkta hem soğuk hem de sıcak su kaynakları mevcut. Bu nedenle de sağlık turizminin yoğun olarak yaşandığı bir yerlerden biri. Ayrıca dağcılık, orman yürüyüşü, kampçılık, kuş gözlemi de Soğuksu Milli Parkı’nda yapılan diğer aktiviteler arasında.

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya’da bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın toplamda 35 bin hektar büyüklüğünde bir alan üzerine yayıldığı biliniyor. Köprüçayı Irmağı’na ve bu nehir sebebiyle oluşan 14 kilometrelik vadiye de ev sahipliği yapan bu milli parkın olağanüstü bir manzarası var. Oldukça popüler bir rafting merkezi sayılan Köprüçayı Irmağı’nda farklı alabalık türleri de yaşıyor. Ayrıca parkta Selge Antik Kenti’ne ait kalıntılar da var. 

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri

Kayseri’deki Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde tatlı ve tuzlu su gölleri bulunuyor. Bozkır bitki örtüsünün hakim olduğu bu milli parkta nesli tükenmeye yüz tutmuş olan kuş türleri de var. Kuşların barındırıp ürediği bu milli park uluslararası düzeyde bir öneme sahip olduğu için Ramsar Sözleşmesi ile güvence altına alınmış durumda.Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde 251 adet farklı kuş türü ile 130 bin kadar su kuşunun var olduğu biliniyor.

GEZİ REHBERİ HER YAŞTA Keşfet

Diğer Öneriler