Her YaŞta
agesa-logo

Emeklilik: Hayaller Nasıl Gerçek Olacak?

 Emeklilik: Hayaller Nasıl Gerçek Olacak?

Emekli olmak pek çok insanın hayali. Fakat küçük bir sorun var: Çalışma sonrasında sadece kendinize ayırabileceğiniz zamanları düşünerek geçirdiğiniz yıllardan sonra emeklilik ya beklentinizi karşılamazsa? Emeklilik sendromuna kapılmamak için neyle uğraştığınızı da bilmelisiniz.

İstediğiniz saatte uyanma, istediğiniz yere gitme, istediğiniz hobinize istediğiniz kadar vakit ayırma… Emeklilik hayalleri denilince akla ilk gelen bunlar. Yıllarca çalıştıktan sonra insanlar dinlenmek için bu yılların özlemiyle yaşıyor.

Ancak bazen hayallerle gerçekler uyuşmuyor. Emeklilik günlerine kavuştuktan sonra beklentileri hayallerini karşılamayanlar “Emeklilik Sendromu” olarak da nitelenen sorunla yüz yüze gelebiliyor.

“Ne yapacağım?” sorusuyla başlıyor

Her gün bir rutine alışan insanlar, yeni ve kurallarını kendi koyacakları bir düzene geçtiklerinde ilk yaşadıkları duygu şaşkınlık oluyor. Ne kadar bu anı hayal etseler de, evde daha fazla zaman geçirmek, ev içindeki bireylerle yeniden farklı bir ilişki inşa etmek, ortak kararların gözden geçirilmesi stres yaratabiliyor. 

Bir denge sağlanana kadar eşler arasında çatışmalar yaşanması normal. Emeklilik sendromu ilk dönemlerde rutin oluşturma gayreti içindeyken, duyulan boşluk hissiyle tetikleniyor. 

 

“Ne yapacağım” sorusunu sormaya başladıktan sonra bazen net cevaplar verememek panik hissine de yol açıyor.

Emekli olma şekliniz de bu süreçte etkili. Zamana göre emekli olanlarla tercihe göre emekli olanlar arasında bir farklılık var. Ayrıca emekli olduktan sonra da yarı zamanlı işlerde çalışmaya devam edenlerin de emeklilik sendromuyla karşılaşması daha nadir görülüyor. 

Hayatın içinde kalın

Bir çok uzman emekliliğin “İşe yaramaz” bir sürecin başlangıcı olmadığı konusunda uyarıyor. Emeklilik günlerine hedefler koymak, hayatın bu yeni aşamasına geçişte kolaylık sağlıyor. 

Yeni dersler almak, spor yapmak, gönüllü çalışmalara katılmak, zihni ve bedeni aktif tutacak bir hayat rutini oluşturmak ilk hedef olmalı. Bazen zorunluluktan kaynaklansa da torunlara ya da akrabaların çocuklarına bakmak da tavsiye edilen yöntemler arasında. Yeni jenerasyonla ilişkilerinizi sağlam tutmak ve “İşe yaramaz” hissini ortadan kaldırmak için bir yöntem olarak görülüyor. 

Yeni arkadaşlar edinmek, arkadaş aktivitelerine katılmak da bir diğer yöntem. 

 

Amaç edinin

Tek başına “Amaç edinin” demek yeterli gelmeyebilir ancak uzmanlar, her gün aynı saatte kalkma rutininin oluşturulmasını bile önemli buluyor. Kendinize istediğiniz kadar zaman ayırabileceğiniz bu vakitte, sağlığınıza ilişkin rutinler oluşturmak, daha önce yapmayı ertelediklerini yapmak fırsatı da var. 

O yüzden küçük de olsa, hedefler belirlemek önemli. Bu hedef her gün ekmek almak için sokağa çıktığınızda yeni bir yol keşfetmek de olabilir, bir yabancı dile başlamak da. Önemli olan o hedefi her gün hayatınızın içinde tutmanız. 

Planlı ilerleyin

Size nasıl kolay geliyorsa o şekilde planlar yapın. Bu haftalık da olabilir, günlük de. Ancak zamanınızı dikkatli kullandığınızda ve planınızdaki rutinlerinize uyduğunuzda vaktinizi hoşunuza gitmeyen alışkanlıkla öldürmenin de önüne geçersiniz. 

Tüm gününüzü planlamak sizi sıkabilir ancak “Salı günü sabahtan pazara gideceğim”, “Çarşamba günü derse katılacağım” gibi rutinleri bile düzenlemek öncesi ve sonrası için de yeni rutinler eklemenize yardımcı olur. 

Yardım almaktan çekinmeyin

Emeklilik insan hayatında yeni bir dönem. Bu süreçle başa çıkmakta zorlanmak her insanın yaşayabileceği bir durum. Bu konuda açık olun ve rahatsızlıklarınızı çevrenizle paylaşmaktan korkmayın. Gerektiği durumlarda bir uzman yardımına da başvurabilirsiniz. Böylece sorunu derinleşmeden çözme yöntemleri de düşünülebilir. 

Güncel HER YAŞTA YAŞLANMAYA HAZIRLIK

Diğer Öneriler