Her YaŞta
agesa-logo

Biraz Nefes: Şehir İçi Yürüyüş Rotaları

 Biraz Nefes: Şehir İçi Yürüyüş Rotaları

Kışın gelmesiyle beraber yürüyüş için şehir dışı rotaları gündemimizden çıktı. Şehir içinde rahatça yürüyüş yapabileceğimiz rotaları mercek altına aldık. Biraz sıkı giyinmek şartıyla hem hava alabilir, hem spor yapabilirsiniz. 

Evlerde sıkıldığımızda biraz hava almak için, dışarı çıkmak kaçınılmaz oluyor. Sosyal mesafenin önemli olduğu bugünlerde dışarda yapılacak aktivitelerin başındaysa, yürüyüş var. Biraz yürüdükten sonra banklarda dinlenebilir, böylece hem spor yapıp, hem hava alabilirsiniz. 

İstanbul, Ankara ve İzmir’den yürüyüş rotalarını sizler için derledik.

Belgrad Ormanı, Sarıyer

 

İstanbul’un ortasında yer alan Belgrad Ormanı’nda farklı uzunluklarda koşu ve yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları ve piknik alanları bulunuyor. Ormanda İstanbul’un içindeki doğal yaşama tanık olabilirsiniz. Neşet Suyu Koşu ve Yürüyüş Parkuru veya yeni adıyla Fıratpen Koşu Parkuru, toplam 6 kilometre uzunluğunda ve doğa içerisinde huzurlu bir yürüyüş ve koşu imkanı sunuyor. Bahçeköy kapısı olarak da bilinen ana kapıdan içeri girdikten sonra sağdan giderseniz, tarihi bentleri görebilirsiniz. 

Kennedy Caddesi, Bakırköy

Kennedy Caddesi, Sahilyolu olarak da anılıyor. Sirkeci’den başlayarak Bakırköy’e uzanan bir yolda bisiklet, koşu ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Bankların sıralandığı, yolun çeşitli parklarla birleştiği cadde, Yenikapı, Kazlıçeşme ve Zeytinburnu semtlerinden geçiyor. 

Maçka Parkı, Beşiktaş

Maçka Demokrasi Parkı diye de anılan park şehir içindeki en geniş parklardan biri. Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasında geniş bir alanı kaplayan parkta yürüyüş parkurlarının yanı sıra spor aletleri de bulunuyor. Ayrıca parkın içinden geçen ve Taksim’le Maçka’yı birleştiren teleferik de parkın turistik özelliklerinden biri. 

Emirgan Parkı, Sarıyer

Emirgan-İstinye semtleri arasındaki Emirgan Parkı, özellikle her yıl nisan ayında düzenlenen Lale Festivali ile giderek ünlendi. Emirgan Parkı, aileyle beraber sabah yürüyüşleri yapmak ve kahvaltı için en ideal noktalardan. Yüksek duvarlarla koruma altına alınmış olan park, 17. yüzyılda Osmanlı padişahı 4. Murat tarafından İranlı Emir Güne Han‘a armağan edilmiş bir alan.

Balat Sahili, Fatih

Atatürk ve Haliç Köprüleri arasındaki sahil, Balat, Fener, Feshane gibi tarihi semtlerden geçen ve Haliç kıyısında ilerleyen bir sahil yolu. 3 kilometrelik nispeten kısa bir yürüyüş parkuru olduğundan hızlı ve hafif bir yürüyüş için ideal.

Yıldız Parkı, Beşiktaş

Yıldız Parkı veya Yıldız Korusu, Beşiktaş’ta yer alan tarihi bir park. Palanga Caddesi ve Çırağan Caddesi üzerinden ulaşılabilen koruda, Malta Köşkü ve Çadır Köşkü gibi tarihi yapılar da bulunuyor. Yokuşlu noktalarıyla yürüyüş severleri ve koşucuları zorlayabilen Yıldız Korusu, sabah saatlerinde oldukça sakin oluyor. Özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamid için önemli bir yere sahip olan park, bizzat padişah tarafından büyük bir masraf harcanarak yenilenmiş ve içerisindeki köşkler inşa edilmiş.

Üsküdar Sahili

Kız Kulesi’ne karşı yürüyüş yapmak için ideal bir nokta. Üsküdar merkezden Harem’e kadar uzanıyor. Sahil havası almak, gün doğumu ve gün batımını karşılamak için İstanbul’un en iyi manzaralarından birine sahip. Tam tersi istikamette yürüyerek Paşa Limanı Caddesi’nden Fethi Paşa Korusu’na kadar da devam edebilirsiniz. 

Moda Sahili, Kadıköy

Kadıköy’den Pendik’e kadar uzanan sahil yolunun ilk bölümü. Huzurlu bir şekilde yürüyüşünüzü gerçekleştirmek, bisiklete binmek veya çimlere yayılıp kitap okumak için iyi bir güzergah. Moda Sahili’nden başlayarak Kurbalıdere ve Fenerbahçe üzerinden Kalamış Parkı’na ulaşabilir, bu noktadan daha da ilerleyerek Caddebostan ve Bostancı’ya kadar gidebilirsiniz.

Eymir Gölü, Ankara 

Ankaralıların sık sık hava almak için gittiği Eymir Gölü, yürüyüş yolları, göl çevresindeki dinlenme duraklarıyla, yaz kış yürüyüş yapmak isteyenleri ağırlıyor. 160 farklı kuş türüne de ev sahipliği yapan gölde bu kuşları da gözlemlemek mümkün. Göl aynı zamanda kürek ve yelkenli takımlarına da ev sahipliği yapıyor. 

Kurtuluş Parkı, Ankara

Kızılay’ı Dikimevi’ne bağlayan güzergah üzerinde bulunan parkta pek çok yürüyüş parkuru var. Park her mevsimde güzel, özellikle sonbahardaki manzaraları yüzünden yürüyüş için tercih ediliyor. Şehrin içinde ama sakin olan Kurtuluş Parkı’nın içinde pek çok dinlenme alanı da mevcut. 

Dikmen Vadisi, Ankara

 

Ankara’daki yeni yürüyüş güzergahlarından biri olan Dikmen Vadisi, üç etaptan oluşan ve geniş bir araziye yayılmış bir park. Yürüyüş parkurları ağaçlandırılmış yerlerden geçiyor ve şehrin içinde olmasına karşın, şehrin telaşının dışında kalıyor. Endemik bitkilere de sahip olduğu için mevsimler değiştikçe meraklıları bitkileri gözlemlemek ve  spor yapmak için burayı tercih ediyor. 

İzmir Doğal Yaşam Parkı, İzmir

Denizin kenarında düzenlenen parkın spor alanlarına, yürüyüş, koşu parkurlarına sahip. 60 binden fazla ağaçla ağaçlandırılan bölgede günün her saati dinlenmek ve yürüyüş yapmak mümkün. İnciraltı’nda bulunan parkta kuş gözlem noktaları da var. 

Kordon Boyu, İzmir

İzmir denilince ilk akla gelen yerlerden biri. Kentle özdeşleşen sahil şeridi gün batımını izlemek isteyenlerin de en çok tercih ettiği yer. Şiirlere şarkılara ilham olan Kordonboyu’nun imbatı da çok meşhur. 

Şirince, İzmir

Şirince İzmir’e yakın küçük bir köy. Dağlar arasında yer aldığı için burada yürüyüş yapmak çok keyifli. Tarihi dokusu yanında, güzel doğasıyla da her mevsim turistleri ve sporcuları ağırlıyor. Buraya gelmişken Efes Antik Kenti’ne paralel Selçuk Meşeli yolda da bir tur atabilirsiniz. 

GEZİ REHBERİ HER YAŞTA Keşfet

Diğer Öneriler