Her YaŞta
agesa-logo

Her Yaşta Genç

 Her Yaşta Genç

“On yılda 15 milyon genç yarattık her yaştan.” 10. Yıl Marşı’nda geçen bu sözler, Cumhuriyet’in ilanından önce yaşanan savaşlar, göçler ve yoksulluk yüzünden nüfusunun önemli bir kısmını kaybeden Türkiye’nin özeti aslında. Gençlerini koruyan, kollayan ve kendiyle beraber büyüten Cumhuriyet, bugün 97 yaşında. 

97 yıldır değişmeyen tek şey, Cumhuriyet’in gençliği. İlan edildiği 1923’te savaşlardan çıkmış, göçlerle değişmiş, yoksulluk yüzünden yorgun düşmüş bir nesille yoluna başlayan Cumhuriyet’in ilk hedefi insanların yaralarını sarmak, hayatlarına yön verebilmekti.

28 Ekim 1927’de yapılan ilk nüfus sayımının sonucuna göre Türkiye Cumhuriyeti nüfusu 13 milyon 648 bin 270’ti. İlk hamleler de gençlerin eğitimine, sağlıklı yetişmesine yönelik yapıldı. 

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” diyerek özetlediği ideal ışığında geçen 10 yılın sonucunda 10. Yıl Marşı’ndaki tablo oluştu: Nüfusa “10 yılda 10 milyon genç” katıldı.

Aradan geçen 97 yıl içinde gençliğini kaybetmeyen Cumhuriyet’in çocukları olarak Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, yeni yıllara yine ve daima genç olarak kavuşmayı diliyoruz.

Güncel HER YAŞTA

Diğer Öneriler