Her YaŞta
agesa-logo

Korona Günlerinde Seyahat: İzole Yolculuk Rehberi 

 Korona Günlerinde Seyahat: İzole Yolculuk Rehberi 

 

Koronavirüsün değiştiği yaşam alışkanlıkları arasında seyahat kuralları da geliyor. El valizleri uçaklara alınmıyor, trenlerde ve otobüslerde tek koltuk uygulaması başladı, dinlenme tesislerinde açık yemek servisi yapılmıyor. Güvenli bir seyahat için izlememiz gereken adımları gözden geçirdik. 

Koronavirüsün yayılma yollarından biri seyahatler. Dolayısıyla pandemiyle yapılan mücadelenin başında yolculuk tedbirleri geliyor. Haftalar süren yolculuk kısıtlamaları biter bitmez akıllara güvenli seyahat nasıl yapılır sorusu düştü.

Türk Hava Yolları (THY), Devlet Demiryolları (TCDD) güvenli seyahatler için bir yol haritası belirledi bile. Türkiye içinde uçuşlar başlar, ülkeler arasındaki sınırlar yavaş yavaş kalkarken, yolculuk sırasında uyulması gereken düzenlemeler de yürürlüğe girdi. 

Maskeli seyahat dönemi 

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, uçuşlarda maske takılacağını ve kabinlere el bagajlarının alınmayacağını, sadece küçük çantaların kabul edileceğini duyurdu. Ekşi’nin açıkladığı kurallara göre, uçağa yolcular anonsla sıra numarasına göre kabul edilecek, binişlerin arka sıralardan öne; inişlerin ön sıralardan arkaya doğru yapılacak. Koridorlarda kuyruk oluşmasına ve temasa izin verilmeyecek. 

Yolculuklarda yapılan servisler de bu süreçten nasibini aldı. Artık yolculuklarda çay, kahve servisi olmayacak. Paketli gıdalar ikram edilecek. Sıcak yemek ikramı da bir süreliğine kaldırıldı. 

Maske, bu süreçte yolculukların ayrılmaz parçası. Yalnız yolcular değil, kabin ekipleri ve yer görevlileri de maskeyle hizmet verecek. Ayrıca havayolu şirketleri yolculara yönelik düzenlemelere ek olarak, uçaktaki havayı dakikalar içinde değiştiren HEPA tipi filtreleme sistemine geçti. 

İzole seyahat mümkün mü? 

Koronavirüs tedbirlerinin azaltılmasıyla beraber, seyahat alternatifleri gündeme geldi. Gideceğiniz noktaya sağlıklı varmanız için almanız gereken bir takım tedbirler var. Eğer toplu taşıma yollarından biriyle seyahat edecekseniz, dikkat etmeniz gerekenler listesi uzuyor. 

Öncelikle valizlerinizi mümkün olan en hafif şekilde hazırlamanızı öneririz. Virüsle valizin en ilgisi var diyebilirsiniz. Hafif valizler taşıma kolaylığı açısından sizi başkalarından yardım almaktan kurtarır. Bagaja verilecek valizlerde de bagajınızı teslim aldıktan sonra tutma noktalarını dezenfekte etmek bir diğer adım. 

Kişisel seyahat çantası hazırlamak da hijyen ihtiyacınızı karşılayacak ürünlere kolay ulaşmanızı sağlayacak. Eğer uçakla seyahat ediyorsanız, uçaklardaki sıvı ürünlere yönelik kısıtlamaları aklınızda bulundurun, seyahat boy şişelenmiş ürünleri tercih edin. 

Islak mendil, antibakteriyel jel, kolonya alternatiflerinden birini tercih edebilirsiniz. Bütün bunları yanınıza alsanız da, insanlarla temas etme ihtimalinizin yoğun olduğu yerlerde yüzünüzü ellemekten kaçının. 

Yedek maske yanınıza almanız gereken en önemli şeylerden. Uzun süreli seyahatlerde maske hijyenini sağlamanız güç olacağından, mutlaka evde paketlediğiniz yedek maskeleri yanınıza alın. Bunları açar ve takarken, ellerinizin temiz olduğundan emin olun. 

Uzun yolculuklar acıktırır. Dışarıda alınan ürünlerde çok temas olabileceğinden endişeliyseniz, mutlaka yanınıza sizi uzun vadede tok tutacak atıştırmalıklar almayı ihmal etmeyin. 

Eğer virüsün yaygın görüldüğü bir noktadan yola çıktıysanız ya da yaygın görüldüğü bir noktaya yolculuk yapıyorsanız, karantina tedbirlerine bu süreçte de uymanız gerektiğini unutmayın.  

Ortak noktalarda risk almayın

Kişisel aracınızla seyahat, toplu taşımaya göre daha rahat edebileceğiniz bir ulaşım yöntemi. Bu süreçte risk almamak için, ortak noktalarda az vakit geçirerek bu seyahati daha da güvenli hale getirebilirsiniz.

Yolculuk öncesi yol boyunca yiyeceğiniz şeyleri arabanızda hazır ederseniz, mola yerlerinde alışveriş yapmaktan kurtulursunuz. Yine de mola yerleri tuvalet, bez değiştirme, dinlenme için tercih edilen noktalar.

Buralarda özellikle çok temasın olduğu yerlere dokunduktan sonra kişisel hijyen adımlarınızı tamamlamaya özen gösterin. 

Ortak alanlarda maske kullanmaya devam etmek de bir diğer önemli madde. Koronavirüs tedbirlerinin azalması bir rahatlık getirse de, önlemlerin halen geçerli. 

Arabada çocuklarınız ya da büyükleriniz varsa, insanlarla temas edilecek ortak noktalardan kaçınmalarını sağlayın. Durduğunuz yerlerde yürüyebilecekleri alanlar olsun. Hem yolculuk yorgunluğunu atıp, hem de insanlarla temas riskine girmesinler.

Tabii koronavirüs dışında da dikkat edilmesi gerekenler var, gözünüz yolda olsun, hız yapmayın ki, seyahat sağlığınız gibi yol güvenliğiniz de olsun. 

İyi yolculuklar!

GEZİ REHBERİ Güncel

Diğer Öneriler