Her YaŞta
agesa-logo

‘Zaman Yolcusu Vapurlar’ Bu Sergide Buluştu

 ‘Zaman Yolcusu Vapurlar’ Bu Sergide Buluştu

Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk günlerine, yük ve yolcu taşıyan vapurlar Zaman Yolcusu Vapurlar Sergisi’nde bir araya geldi, Osmanlı bandıralı vapurlar aslına uygun resmedildi.

Aslına uygun resmedilen ve geçmişin deniz kültürüne ışık tutan Zaman Yolcusu Vapurlar Sergisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde. Onlarca vapur tablosu deniz ticaret tarihindeki değişim ve kültürel dönüşüme ışık tutuyor. 20 Nisan 2020’ye kadar açık kalacak ‘Zaman Yolcusu Vapurlar’ sergisinde hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet yıllarında yük ve yolcu taşıyan buharlı deniz fatihleri yer alıyor. Peyk-i Şevket (1838), Marmora (1845) ve Aziz (1863) gibi onlarca vapur tablosunun görülebileceği sergideki eserlerin tamamı iki ayda bir değişecek, sanatseverlere yeni eserler sunulacak. 

Sergi, Erdem Cever tarafından hazırlandı. Cever, vapur tablolarının ilk kez sanatseverlerle buluşacağını belirtiyor. Tabloların sırasının düzenlenmesinde vapurların Türk bandırasına geçtiği tarih esas alınmış. 150 yılı kapsayan bir dönemde hizmet veren vapurların bulunduğu sergide, eserler vapurların gerçek görünümlerine en uygun şekilde resmedilmiş. 

Cever, “Vapurların gerçek görüntülerine odaklanıldı, buna ek olarak teknik bilgileri de anlatılıyor. Asıl amaç bu sergi ile sınıflarıyla sergi ve müze gezen öğrencilerin hayal gücüne hitap etmek ve ülkemizin denizcilik tarihine görsel bir arşiv kazandırmak istiyoruz” diyor.  

Bir arvişin meyveleri

Sergi Cever’in ilk gençlik yıllarından itibaren topladığı gemi resimleriyle başlamış. Sonrasında büyük bir arşive dönüşen tutkusunu Cever şöyle anlatıyor: 

“Bunlar önceleri kartpostal, broşür ve posterdi. Bir zaman sonra, aldığım tabloların konusu asıl ilgi alanım olan gemiler oldu ancak aralarında hiç Türk gemisi olmuyordu, bulamıyordum çünkü yoktu. Bunun üzerine bir ressam bulup sevdiğim gemileri çizdirmek istedim. İlerleyen yıllarda fotoğrafını ve çizimini bulabildiğim yolcu taşımış Türk bandıralı gemilerin hepsini çizdirdim. Proje kendiliğinden oluştu.” 

Sergi 20 Nisan 2020 tarihine kadar Sütlüce’deki Rahmi M. Koç Müzesi’nde sanatseverlerin ziyaretlerine açık olacak. 

Keşfet MODA & SANAT

Diğer Öneriler