Her YaŞta
agesa-logo

Onların da Anlatacakları Hikayeler Var: Türkiye’nin 70 Yaş Üstü YouTuber’ları

 Onların da Anlatacakları Hikayeler Var: Türkiye’nin 70 Yaş Üstü YouTuber’ları

İnternetin yükselişi, yalnızca coğrafi sınırları kaldırmakla kalmayıp, yaş grupları arasındaki uçurumu da kapatıyor.

Bugün YouTube’a girip Trendler sekmesine tıkladığımızda karşımıza, neredeyse tamamı pırıl pırıl genç simalar tarafından üretilen binlerce içerikle karşılaşmak mümkün. Makyaj videolarından eğlenceli ve tuhaf “challange” videolara; gezi vloglarından ve oyun odaklı içeriklere kadar uzanan bu geniş yelpaze doğal olarak en çok “millenialler” olarak da nitelendirilen Z kuşağı gençleri tarafından ilgi görüyor.

Ancak sanmayın ki YouTube’un fantastik ve sınırsız içerik dünyasına katkıda bulunanlar yalnızca Y ve Z kuşaklarına mensup gençlerden ibaret. Çünkü yeni medya sayesinde artık cinsiyet, ırk, sosyal sınıf ve yaş ayrımcılığına dair tüm tabular teker teker yıkılıyor. İşte kalıpları yıkan dijital dünyanın yeni kahramanları: 3 “olgun” Türk YouTuber ve en az kendileri kadar renkli hikayeleri…

“Life-style” YouTuber’ların en samimisi: Süslü Füsun

Sıkı bir YouTube kullanıcısıysanız bu ismi duymamış olmanız mümkün değil! Elbette Süslü Füsun takma adıyla YouTube’daki GZT kanalında arz-ı endam eden ve “Türkiye’nin en yaşlı profesyonel YouTuber’ı” olarak lanse edilen Füsun Kaslak’tan bahsediyoruz. 70 yaşındaki Füsun Kaslak’ın hayatının son çeyreği acılarla başlasa da bu güzel kadın, sahip olduğu eşsiz bakış açısı ile hikayesine mutlu bir son yazmaya kararlı.

1949 senesinde İstanbul’da dünyaya gelen Füsun Kaslak, kendini “doğma büyüme Kasımpaşalı” olarak tanımlıyor. Başından kısa bir evlilik geçtikten sonra anne ve babasıyla yaşamaya başlayan Füsun Hanım, 1999 senesinde anne – babasını kaybetmesinin ardından yalnızlıkla baş edemeyeceğini fark ederek radikal bir karar almış. Sahip olduğu evi satıp Darülaceze’ye bağışlayan Füsun Hanım, böylelikle kuruma ait yaşlı bakımevine yerleşmiş. İlk günlerde çok zorlandığını belirtse de sonra “İyi ki buradayım” demeye başlayan Kaslak, renkli kişiliği ile kısa süre içinde bakımevinin “star”ı olmayı başarmış! Tabii ziyaretçilerin ve kurum yöneticilerinin Füsun Hanım’daki bu cevheri fark etmeleri çok uzun sürmemiş ve YouTube yayıncısı GZT ekibi, bu ışıl ışıl kadınla bir YouTube projesi gerçekleştirmek için kolları sıvamış.

Gelelim “Süslü Füsun” lakabının nereden geldiğine… İstanbul’un İstanbul olduğu günlerde yaşadığı genç kızlık döneminden bu yana renkli giysileri, şık takıları ve makyaj yapmayı çok seven bu “yaşsız” kadın bu alışkanlıklarını yaşadığı süre boyunca devam ettirmeye kararlı. Modayı ve makyajı çok sevdiği için yakın çevresince “Süslü Füsun” olarak anılan Füsun Hanım bu lakaptan hiç mi hiç şikayetçi değil! GZT’nin YouTube kanalında #SüslüFüsun etiketli videolarda yaşamından kesitler sunan Füsun Kaslak’ın “life-style” tadındaki videoları, izleyenlerin yüzlerinde kocaman bir gülümseme bırakma garantili!

YouTube yorumlarını asla cevapsız bırakmıyor: Saniye Anne

Ülkemiz sınırları içinde YouTube’a içerik üreten en sempatik isimlerin başında elbette internet aleminin “Saniye Anne” olarak tanıdığı Saniye Karataş. Kendi yaptığı salça, erişte ve tarhana gibi ürünleri pazarlayarak 73 yaşında iş hayatına atılan Saniye Karataş, 76 yaşındayken oğlu Süleyman Karataş’ın teşvikiyle bir anda amatör bir yemek YouTuber’ı oluvermiş! Her ne kadar girişimci bir ruha sahip olsa da Saniye Anne için ilk başlarda kamera karşısında tarif vermek pek de kolay olmamış.

Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşayan ve dünya tatlısı Ege ağzı Türkçesi ile kısa sürede hatırı sayılır bir takipçi kitlesine ulaşan Saniye Anne, bugün YouTube’daki “Saniye Anne Yemekleri” kanalında 413 bin aboneye sesleniyor. Şimdiye dek 800’e yakın tarifi YouYube kanalı için uygulayan Saniye Anne, özellikle gençlerin, öğrencilerin ve yemek yapmakla arası iyi olmayan erkeklerin ilgisinden çok memnun. Saniye Anne’nin YouTuber olarak önemli bir de hassasiyeti var: Kendisine yazılan video altı yorumların tümünü okuyup, yorumları asla cevapsız bırakmamak. Hatta bu konuda oğlu Süleyman Bey’den yardım alan Saniye Anne, YouTube içeriklerine devam etmeyi ise “kimseyi cevapsız bırakmama” şartıyla kabul etmiş!

İnsanlara yemek yapmanın aslında hiç de zor olmadığını öğretmekten büyük keyif duyan bu çalışkan kadın gerek kamera önündeki müthiş enerjisi gerekse verdiği pratik mutfak tüyolarıyla YouTube’da daha da yıldızlaşacağa benziyor. YouTube kariyerinin dışında birkaç ay önce hizmete açtığı “Saniye Anne Köy Ürünleri” isimli işletmesiyle e-ticaret alanına da el atan Saniye Anne, dijital çağın yeniliğe açık zihinleri en iyi noktalara taşıyacağının en önemli kanıtlarından bizce…

Anneanne & torun YouTuber oldular: Şahide Türe

Yeni neslin dijital dünya ikonlarından Berkcan Güven yani internet mahlasıyla BeGe’nin YouTube alemine kazandırdığı en güzel şeylerden biri ise kuşkusuz Güven’in anneannesi Şahide Türe. Kendine has tarzıyla sosyal medya aleminin en komik ve enteresan karakterlerinden birine dönüşen 91 yaşındaki Türe’nin YouTube macerası ise çok sevdiği torunu Berkcan’ın YouTube’a girişi ile olmuş. Başlarda yalnızca Berkcan’ın hazırladığı içeriklere renk katmak için yanında yer alan Şahide Hanım, bir anda Berkcan’dan bile daha çok ilgi görmeye başlayınca kendisinin de yer aldığı videoların sayısı doğal olarak artmış.

Birkaç yıl sonra, Berkcan Güven milyonlarca kişiye ulaşan Türkiye’nin sayılı YouTuber’ları arasına girince Şahide Hanım’a da bugün abone sayısı 225 binlere ulaşan yeni bir kanal açma yolu görünmüş. Ancak ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle seri şekilde video üretemeyen Şahide Türe, ne yazık ki bireysel YouTube kariyerine devam etmekte zorlanmış. Ancak halen zaman zaman Berkcan’ın videolarında yer alan bu ilginç karakter, artık eskisi kadar göz önünde olmasa da fenomen kimliğiyle gönüllerdeki yerini koruyor. En son geçtiğimiz Mayıs ayında Berkcan Güven’in yaptığı ve birçok ünlü YouTuber’ın da destek verdiği canlı yayın bağış kampanyasında adına toplanan 200 bin TL ile Darülaceze’nin “Sosyal Hizmet Şehri” projesine destek olan Şahide Türe, sosyal medyada oluşturduğu samimi persona ile etki yaratmaya devam ediyor.

Güncel HER YAŞTA İzle

Diğer Öneriler