Her YaŞta
agesa-logo

İlaçsız Bir Hayatın Adımları

 İlaçsız Bir Hayatın Adımları

Yaş almak kaçınılmaz da ilerleyen zamanlarda ağrıyan bir bel, aksayan bir yürüyüş, zorlayan çarpıntılar olmasa? Sağlıklı yaşlanmanın da kendine özel yöntemleri var. 

Sağlıklı yaşlanmak bir hayal mi? Hayır. Beslenmemize dikkat edersek, dengeli, faydalı yiyecekler tüketirsek, zararlı maddelerden uzak kalırsak, yaş ve bedenimizin elverdiği ölçüde spor aktivitesinde bulunursak, kontrollerimizi daha sağlıklıyken yaptırmaya başlarsak sağlıklı kalırız.

Genetik ve katılımsal olaylardan kaçamayız, ancak bu risklere karşı bazı önlemler almamız mümkün olabilir. Ailede kolon kanseri ya da meme kanseri  varsa tarama yöntemleri uygulanabilir. Alzheimer, kemik erimesi varsa bazı yaşam değişiklikleriyle riski düşürebiliriz.

40 yaşına gelen herkesin kişinin genel sağlık kontrolünden geçmesi lazım. Örneğin kadınlar da smear testiyle rahim ağzı kanseriyle ilgili önlem alabilirler.

Yaşlıların ve kronik hastalığı olanların bağışıklık sistemini takviye edici tedbirler alması önemli. 

Yaşlılık hastalık değildir, sadece bir durumdur. Doğduğumuzda tüm organlarımız aynı anda büyüyor, biri önden büyürse hastalık oluyor, yaşlılıkta tüm organlar eşit olarak fonksiyon bakımından küçülüyor, sistemlerden biri daha erken sıkıntı çıkarıyorsa yaşanan sorunlar da artıyor. Kemik erimesi azalıyor, damarlarda sertleşme artıyor. Orta yaştan itibaren damar sertliğine, yüksek tansiyona karşı önlemler alınır, spor yapılırsa, dengeli beslenilirse, bu hastalıkların bir kısmından uzak kalınabilir.

Yaşlılık için çocukluk ve gençlik döneminde hangi önlemler alınabilir?

Çocukların bilgisayar başında yemek yemesine, yüksek kalorili, yağlı yiyecekler tüketmesine, gazlı içecekler içmesine, bilgisayar başında çok uzun saatler geçirmesine izin vermemek gerekiyor. Aileler çocuklarını spor yapmaları konusunda teşvik etmeli, beslenmelerine çok dikkat etmelidir.Çocukların bilgisayar başında yemek yemesine, yüksek kalorili, yağlı yiyecekler tüketmesine, gazlı içecekler içmesine, bilgisayar başında çok uzun saatler geçirmesine izin vermemek gerekiyor. Aileler çocuklarını spor yapmaları konusunda teşvik etmeli, beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Çünkü çocuklar her zaman büyüklerini örnek alırlar. Çocukken sağlıklı alışkanlıklar edinirlerse, bunu gençlikte ve yetişkinlikte de sürdürürler. 

Sağlıklı yaşlanmanın anahtar kelimeleri

Hareket:

Yaşa uygun fiziksel aktivite her yaşta çok önemli. Atasözünün dediği gibi “işleyen demir ışıldar”. Egzersizin ne olacağıyla ilgili yaşınıza ve kapasitenize göre profesyonel yardım almak önemli ama basit olarak, her gün düzenli yürüyüş yapabilirsiniz. Her gün yapamıyorsanız da haftada en az üç gün yarım saatlik tempolu yürüyüş her zaman faydalı. Temponuzu kalp ve akciğer kapasitenize göre ayarlayabilirsiniz.

Beslenme:

Kilo fazlası her yaş için problem. Yalnızca iç organları etkilemekle kalmıyor, fiziksel duruşu da bozuyor. Beslenme alışkanlıklarında sağlıksız olanları bırakmak, doğru ve yeterli beslenmeyi alışkanlık haline getirmek sağlıklı bir ömrün anahtarı. 

Su:

Basit gibi görünen ve sıklıkla ihmal edilen su içme alışkanlığı, sağlıklı yaşlanmanın olmazsa olmazlarından. Günlük su ve sıvı tüketimi hem sindirimin düzenli olması hem de fizyolojik hatta ruhsal sağlığımız açısından çok önemli. İnsan vücudundaki birçok biyokimyasal reaksiyon su ile gerçekleşiyor. Böbreklerimiz bir duş başlığı gibi! Az su alırsak tıkanıyor, yeterli su tüketimi ile açılıyor. Bunu hiç unutmayın ve mutlaka günde 8 su bardağı su için. Yaşlanma ile vücut susuzluğunu hissedemediğinden, başta böbrek fonksiyonları olmak üzere, pek çok organı bozabiliyor.

İletişim:

Özellikle yaşlanma döneminde sosyal iletişimin canlı tutulması kişilerin en çok zorlandığı konulardan biri. Oysa yalnızlık yaşlılık dönemindeki en büyük tehlikelerin başında geliyor. Akrabalar, komşular, arkadaşlar mutlu ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezlerden. Hatta mümkünse torunlar ve gençlerle birlikte olmak, hem zihinsel hem ruhsal yönde kişiyi dinç tutmakta son derece önemli. Ayrıca gençlere de, yaşlılarla vakit geçirmek tecrübe aktarımını açısından iyi geliyor. 

Hobi:

Hobi zihnin fonksiyonlarının düzgün çalışması için önemli bir detay. Yeni hobiler unutkanlığın da önüne geçiyor. Çalışma hayatı bittikten sonra yeni işlere yönelenlerin depresyona girme olasılığı da daha düşük. Koroya katılmak, resim, satranç, biçki dikiş kurslarına gitmek, hatta yeni bir dil öğrenmek mümkün. 

Uyku:

Uyku düzeni ve kalitesi sanıldığından çok daha önemli. O nedenle vücudunuzun dinlenmesi ve tekrardan enerji toplaması için uykusuz kalmayın. İlerleyen yaşla birlikte uyku süresi ve kalitesinde azalma olabiliyor ama bunu değiştirmenin birçok yolu var. Kafanızı boşaltarak yatağa girmek iyi bir uykuya neden oluyor. Bunun için ritüel maddesindeki adımları takip edebilirsiniz. 

Ritüel:

Geceleri salgılanan melatonin hormonu uykuyu sağlarken, ışıklandırmanın fazla olması melatonin üretimini baskılıyor. Bu nedenle yatmadan bir saat önce TV ve bilgisayarı kapatın. Odanızdaki ışıklandırmayı minimum seviyeye indirin. Yatma saatinde ılık bir duş almak, hafif bir müzik dinlemek gibi kendinize özel ritüeller edinin.

Kontrol:

Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırın. Bunun için doktorunuza sadece hasta olduğunuzda değil, düzenli olarak sağlıklı iken de gitmeyi ihmal etmeyin. Amaç hasta iken tedavi olmadan önce, hastalığı önlemek olmalı. Özellikle yaşlılıkla birlikte çok daha fazla ihmal edilebilen ağız ve diş bakımı son derece önemli. Ağızda başlayan hastalıklar, tüm vücudumuzu etkileyebiliyor. Bu yüzden diş hastalıkları konusunda titiz davranın, dişlerinizi her gün fırçalayın ve düzenli diş muayenesinden geçin.

AKIL VE RUH SAĞLIĞI Güncel Sağlık Yaşam

Diğer Öneriler