Her YaŞta
agesa-logo

Susuzluğun Tek Çaresi: Tasarruf

 Susuzluğun Tek Çaresi: Tasarruf

Susuzluk bekletilmeye gelmeyen önemli gündem maddelerimizden biri. Sadece gelecek nesiller için, kendimiz için de tedbir almaya başlamalı, suyu tasarruflu kullanmanın yollarını bulmalıyız. Basit görünen birkaç ipucu, hem faturanızı etkileyebilir hem bu küresel sorunun çözümü için yardımcı olabilir. 

Küresel ısınma gündemimizde ama onu su sorunu takip ediyor. Sifonu her çektiğinizde 9 litre temiz su kullandığınızı ve dünyanın pek çok noktasında insanların 9 litre temiz suya ulaşmak için 5 saat yürümek zorunda olduğunuzu biliyor musunuz? Üstelik Türkiye’deki su kaynakları da risk altında. 

Kısa vadede yapılabilecek en önemli şey, basit tasarruf yöntemlerini içselleştirip, hayatımıza katmak. “Bu bir şey değiştirir mi” diye düşündüğümüz pek çok şey iyi bir başlangıç aslında.

 

Musluklar sımsıkı olsun

Diş fırçalarken ya da duş yaparken akıp giden su çoğu zaman dikkatimizden kaçıyor ancak 20 saniyelik bir el yıkaması sırasında 1 litre suyun aktığını biliyor musunuz? O yüzden suyu kapatmayı bir alışkanlık haline getirmek, sizi litrelerce suyu ziyan etmekten koruyabilir. Tabii bir de damlatan musluklar var ki, onları da iyice sıkmak çok önemli. Bir damla akan musluk aylık 10 litre su harcayabilir desek, durumun ciddiyetini anlarsınız. 

Elde yıkamaktan vazgeçin

Elde bulaşık yıkamak size daha pratik gelebilir ama bulaşık makinesi kullandığınızda elde yıkadığınızdan çok daha az su kullanıyorsunuz. Elde bulaşık yıkarken yaklaşık 30 litre su harcanıyor. Bulaşık makinenizi tam doldurarak enerji açısından verimli bir program seçerseniz hem sudan hem enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca kirli bulaşıkları makineye yerleştirirken suyla durulamayı değil, peçeteyle silmeyi alışkanlık haline getirin.

Çamaşır rutininizi değiştirin

Yüksek ısılarda ön yıkamalı çamaşır yıkayınca daha hijyenik bir temizlik yapmıyorsunuz. Hem çamaşırları yıpratan hem enerji harcamasını arttıran bir yol bu. Onun yerine çok kirlenmeyen çamaşırlarınızı düşük ısıyla kısa devrede yıkayabilirsiniz. Böylece çamaşırlarınızı yıpratmaktan da kurtulursunuz.  

Haşlama sepetiyle tanışın

Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek de su tasarrufu için önemli desek, inanır mısınız? Mesela sebze haşlama sepeti kullanmaya başlamak hem sebzelerdeki vitamin kaybını azaltacak hem de 300 ml gibi bir su miktarıyla 1 kilo sebze haşlamanızı sağlayacak. Ayrıca bu haşlama sularını çiçeklerinizi sulamada kullanabilirsiniz. Makarna haşlama suyunun da çorbalar ve soslarda kullanabileceğini biliyor muydunuz? Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile, bu yöntemle, yılda ortalama 20 ton su tasarrufu yapabilir. Tasarruf sınırsız bir hayal gücü demek. 

Yağmur Suyunu Kullanın

İster küçük bir balkonunuz olsun, ister bahçeniz, yağmur suyu biriktirmek her durumda işinize yarar. Yağmur suyunun çiçekler için besleyici olduğunu unutmayın. Biriktirmek de o kadar zor değil, apartmanınız su oluklarını bir yere aktarabilir ya da bahçenize su için depolar koyabilirsiniz.  

Sifon çekerken düşünün

Sifonlar en çok su harcadığımız yerlerin başında geliyor. Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik rezervuar ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile 2.5-3 tona düşürmek mümkün.

Biri az biri çok su veren çiftli sifonları tercih edebilir, duş alırken suyun ısınmasını beklerken biriktirdiğiniz suyu kullanabilirsiniz. Ayrıca sifon içine içi su dolu bir pet şişe yerleştirmek de yüzde 20 oranında su tasarrufu yapmanızı sağlar. 

Bahçenizi doğallıkla güzelleştirin

Çok yağmur alan bir bölgede değilseniz, bahçenize çim ekmek çok su harcamanıza neden olur. Bulunduğunuz bölgenin yağış oranına uygun bitkilerle bahçenizi güzelleştirebilirsiniz. Çok su isteyen bitkiler (çim vb.) yerine, iklime uygun, kuraklığa dayanıklı bitkiler ekin. Toprağın üstünün kuru yaprak, saman, ağaç kabuğu gibi doğal malzemelerle örterek buharlaşmayı engelleyebilir, toprağın su tutma kapasitesini arttırabilirsiniz. Bahçenizi verimli sulamak için sabah erken saatleri seçin.

Kıyafetlerinizi dikkatli kullanın

Doğal Hayatı Koruma Derneği’ne göre (WWF) göre, bir kilogram pamuk üretmek için 20.000 litre su gerekiyor, bu da yaklaşık bir pamuklu tişört ve bir pamuklu kot pantolon anlamına geliyor. Gardırobunuzun etkisini azaltmanın en iyi yollarından biri, tekstil ürünlerini düzgün kullanmak, gerekirse ikinci el de tercih etmek. 

Güncel Haberler HER YAŞTA

Diğer Öneriler